EU: Tvrdnje o održivosti proizvoda i usluga uskoro pod povećalom

U fokusu nove EU direktive je zaštita potrošača od nepoštenih poslovnih praksi poput 'greenwashinga' i preranog zastarjevanja proizvoda

Izmjene direktive o zaštiti potrošača od nepoštenih praksi i boljem informiranju u zelenoj tranziciji zabranit će preopćenite i obmanjujuće tvrdnje o proizvodima (robama i uslugama) – poput "prijatelj okoliša", "prirodno", "biorazgradivo" ili "klimatski neutralno“ ukoliko iza istih ne stoje dokazi o priznatoj ekološkoj učinkovitosti.

Štoviše, bit će zabranjene i tvrdnje o klimatskoj neutralnosti proizvoda temeljene na kompenzaciji emisija stakleničkih plinova. Naime, trgovci na malo neće moći tvrditi da proizvod ima neutralan, smanjen ili poboljšan učinak na okoliš na temelju neprovjerenih off-set shema. Iznošenje tvrdnji o održivosti cijelog proizvoda ili o održivosti cijelog poslovanja trgovca kada se radi samo o određenom aspektu proizvoda ili specifičnoj aktivnosti poslovanja također će biti zabranjeno. Dodatno, bit će dozvoljene samo oznake održivosti bazirane na certificiranju ili izdane od strane javnih tijela.

Podsjećamo, Europska komisija još je u ožujku 2022. godine objavila skup prijedloga za unapređivanje pravila koja štite potrošače od nepoštenih poslovnih praksi poput neistinitog ili agresivnog oglašavanja, uključujući izmjene Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi (UCPD) i Direktive o pravima potrošača (CRD), kako bi dali zamah zelenoj tranziciji i uredili aspekte povezane s funkcioniranjem kružnog gospodarstva. Studije Komisije pokazale su da je više od polovice ekoloških tvrdnji tvrtki u EU-u nejasno ili obmanjujuće, a 40% potpuno neutemeljeno. Izmjene direktive stupile su na snagu 26. ožujka ove godine čime zemljama članicama počinje teći rok od dvije godine za implementaciju istih u nacionalna zakonodavstva.

Ova direktiva dolazi u jeku revidiranja Komisijinog prijedloga tzv. Green Claims direktive koja će postaviti posebne zahtjeve za potkrepljivanje tvrdnji o održivosti na jedinstvenom tržištu (trenutno o prijedlogu raspravlja EU Vijeće).

Izvor: ECTAA / EK

Foto: Pixabay