5. Dani okusa hrvatske tradicije
Održat će se od 15. studenog do 1. prosinca 2024.
Manifestacija Dani okusa hrvatske tradicije jedinstveni je festival autohtone i tradicijske gastronomije. To je ujedno i svojevrsna pozivnica za upoznavanje i istraživanje hrvatskih županija i njihovih osobitosti oplemenjenih vrijednostima istinskog doživljaja blagovanja. Njeni domaćini su restorani, nosioci standarda Okusi hrvatske tradicije, koji njeguju pripremu tradicijskih jela čiji se šarm i okus crpe u načinu pripreme po starim recepturama i običajima, ali i suvremenim kulinarskim tehnikama te vrijednostima lokalnih namirnica.
Njih stotinjak s područja dvanaest županija pripremili su široku paletu jela koje će gostima nuditi u posebno oblikovanim menijima sastavljenim od tri slijeda po cijenama od 15 do 30 €. Prava je to prilika da se isproba djelić bogatstva hrvatskog kulinarskog blaga i kulture blagovanja.
Manifestacija, koju pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta zajedno organizira 12 turističkih zajednica županija, predstavljena je u utorak, 12. studenog 2024., u kultnom zagrebačkom restoranu Stari Puntijar.
Govoreći o manifestaciji ali i samom projektu Okusi hrvatske tradicije Marcel Medak, predsjednik Savjeta projekta, istakao je njegov značaj u popularizaciji vrijednosti hrvatske kulture blagovanja posebice tradicionalne kuhinje lokalnih i regionalnih sredina te na tim osnovama sadržajnijeg razvoja eno-gastro turizma Hrvatske. Zlatko Puntijar, domaćin predstavljanja, posebno je je naglasio značaj i potrebu očuvanja tradicije priopreme hrane po starim recepturama i domaćim tradicijskim namirnicama kao jednu od izuzetno važnih i istinskih vrijednosti očuvanja nacionalnog identiteta. Roman Fekeža, predstavnik TZ Zagrebačke županije upoznao je prisutne s ponudom desetak restorana Zagrebačke županije koji tradicionalno sudjeluju u ovoj manifestaciji.
Potražite ugostiteljske objekte koji sudjeluju u Danima okusa hrvatske tradicije i upoznajte se s njihovom ponudom na www.okusi.hr.
Izvor i foto: DMK Vall 042 d.o.o.