Galerija Antuna Augustinčića: Izložba Boris Bare – Pimp My Peace / Preuredi moj mir

Izložba se može razgledati od 21. rujna do 21. studenoga 2024.

U subotu, 21. rujna 2024. godine u 17:30 u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, otvara se izložba Boris Bare – Pimp My Peace / Preuredi moj mir,  i mural na klanječkom Trgu mira 2, što se realizira u okviru manifestacije Uz Mir za mir 2024. povodom Međunarodnog dana mira i 70. obljetnice Augustinčićeva spomenika Mir u New Yorku.

Kao jedini muzej u Hrvatskoj, Galerija Antuna Augustinčića petnaestu godinu zaredom obilježava Međunarodni dan mira 21. rujna. U okviru dugoročnog programom Uz Mir za mir Galerija Antuna Augustinčića kontinuirano predstavlja likovne, prvenstveno kiparske, radove koji se referiraju na temu mira i na Augustinčićev spomenik Mir u parku sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku, čija se skica i gipsani model nalaze u stalnom postavu Galerije. Time primjereno pridonose širenju mirotvornog duha i omogućavaju komparaciju različitih likovnih govora. Upravo u godini u kojoj se obiljažava 70. obljetnica Augustinčićeva monumentalnog spomenika, Galerija Antuna Augustinčića riječ daje samostalnom uličnom umjetniku i aktivistu Borisu Bari.

Impulsom kojim je s kolektivom Pimp My Pump oslikavao zagrebačke gradske pumpe za vodu i u skladu s duhom očuvanja i obnove svoje udruge Preuredi moju pumpu, na naš poticaj Bare stvara djelo kojemu se analoški nameće naziv Pimp My Peace ili Preuredi moj mir – likovno i smisleno intervenira na gipsanom odljevu brončane skice majstorova spomenika, revitalizirajući tako i samu ideju mira. A puni izraz uličnog umjetnika iskazuje u svom prirodnom urbanom okružju velikim muralom na neobnovljenom dijelu pročelja zgrade na klanječkom Trgu mira, kao trajnim podsjetnikom na nasušnost mira u svijetu.

Izložba, koja se može razgledati do 21. studenoga 2024. godine, realizirana je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a mural je ostvaren u partnerstvu s Gradom Klanjcem te uz potporu Krapinsko-zagorske županije.

Više informacija pronađite ovdje.

Izvor i foto: Galerija Antuna Augustinčića