MINTS: Na snagu stupaju tri pravilnika

Pravilnici će reformirati upravljanje razvojem turizma na način da će svaki grad ili općina moći definirati i vrlo jasno profilirati svoju destinaciju

Nakon završenog procesa e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću kao podzakonski akti Zakona o turizmu, na snagu stupaju tri pravilnika: Pravilnik o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta, Pravilnik o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom te Pravilnik o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma. S ovim pravilnicima, objavljenima u Narodnim novinama, kreće i operacionalizacija reforme upravljanja razvojem turizma na način da će svaki grad ili općina moći definirati i vrlo jasno profilirati svoju destinaciju.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja provodi sveobuhvatnu reformu s ciljem upravljanja turizmom po načelima održivosti. Fokus hrvatskog turizma stavljamo na upravljanje s ciljem pronalaženja idealnog balansa između turizma i kvalitete života naših sugrađana, a kako bismo u budućnosti imali turizam kakav želimo - cjelogodišnji, otporan i održiv. Pravilnici su rađeni u suglasju sa svim relevantnim dionicima turističkog sektora imajući u vidu ljudske, financijske i stručne kapacitete turističkih zajednica“, rekao je ministar turizma i sporta Tonči Glavina te dodao kako su pravilnici su pisani na način da izbalansiraju potrebu za normiranjem pojedinih postupaka i procedura te jednoobraznog postupanja destinacija s jedne strane i potrebu za fleksibilnošću uslijed velike različitosti u razvijenosti turizma kao i resursne osnove za bavljenje turizmom u našim destinacijama s druge strane.

„Tako na primjer osnovne indikatore održivosti moraju pratiti sve destinacije, a specifične svaka destinacija odabire sukladno svojim obilježjima i razvojnom smjeru. Izračun prihvatnih kapaciteta moraju raditi samo najrazvijenije turističke destinacije koje su razvrstane u indeks turističke razvijenosti I i II“, objasnio je ministar Glavina.

Rokovi za donošenje planova upravljanja u destinacijama razvrstanim u ITR III, IV i 0 su do kraja ove godine, a za one razvrstane u ITR I i II, koji uključuju i izračune prihvatnih kapaciteta, do kraja 2025. godine.

Podsjetimo, Pravilnikom o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta definira se prihvatni kapacitet destinacije kao broj turista koji mogu posjetiti turističku destinaciju u isto vrijeme, ne uzrokujući pritom neprihvatljive poremećaje fizičke, gospodarske i sociokulturne okoline te smanjenje zadovoljstva lokalnog stanovništva i turista. Pravilnik o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom uređuje područje izrade plana upravljanja destinacijom kao planskog dokumenta za razvoj održive destinacije. Svrha izrade plana upravljanja je odrediti smjer razvoja destinacije u skladu s aktima strateškog planiranja, prostornim planovima, planom upravljanja kulturnim dobrima i drugim važećim planovima i propisima s ciljem postizanja konkurentnosti, otpornosti i održivosti destinacije. Pravilnikom o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma propisuju se pokazatelji za izračun indeksa turističke razvijenosti i popis obveznih i specifičnih pokazatelja za praćenje održivosti.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: MINTS