KlimaLink sučelje sada dostupno za besplatan izračun emisija

Platforma omogućuje usporedbu emisija putovanja avionom, autobusom i vlakom, ali nudi i informacije o ugljičnom otisku smještajnih kapaciteta po kategoriji

KlimaLink je projekt kojeg su podržale udruženja DRV (Njemačka), ÖRV (Austrija), SRV (Švicarska) i ULAV (Luksemburg), a radi se o one-stop platformi koja na jednom mjestu nudi informacije o ugljičnom otisku pojedinih komponenti putovanja i/ili cijelih putovanja.

Mogu se usporediti podaci za putovanja zrakoplovom, autobusom i vlakom, kao i različite kategorije smještaja i najma automobila, a u planu je i razvoj baze podataka za krstarenja i aktivnosti / izlete.

Podaci o emisijama iz KlimaLink baze prenose se preko sučelja platforme do zajedničkih rezervacijskih sustava pružatelja usluga u industriji putovanja. Organizatori putovanja mogu koristiti podatke o emisijama kako bi kreirali aranžmane koji su klimatski prihvatljiviji, a prodajni timovi mogu putnicima dati precizne informacije i uputiti ih na manje štetne opcije putovanja.

Metodologiju za izračun emisija ugljika razradilo je njemačko udruženje Futouris u suradnji s akademskom zajednicom i industrijom putovanja, a ista je usklađena s ISO 14083 normom za kvantificiranje i izvješćivanje o emisijama stakleničkih plinova u prometu.

KlimaLink je dostupan za besplatno korištenje uz prethodnu registraciju (info@klimalink.org).

Izvor: ECTAA
Foto: KlimaLink