Kvarner proglašen najboljom održivom destinacijom vinskog turizma u Europi

Nagradu dodjeljuje Europska kulturna i vinska ruta “Iter Vitis"

Na Kvarner dolazi još jedno prestižno priznanje! Regija je proglašena najboljom održivom destinacijom vinskog turizma u Europi od strane Kulturne rute Vijeća Europe “Iter Vitis”!

Ovo priznanje kruna je uspješne suradnje Turističke zajednice Kvarnera, Udruženja Vina Kvarnera i kvarnerskih vinara koji su zajednički radili na pozicioniranju Kvarnera kao vrhunske vinske destinacije.

Nagradu dodjeljuje Europska kulturna i vinska ruta “Iter Vitis”, koja promovira vino i vinske regije te okuplja strastvene zaljubljenike u vino iz cijele Europe. Kvarner je ovim priznanjem potvrdio svoju poziciju vodeće destinacije koja njeguje tradiciju vinogradarstva i proizvodnje vrhunskih vina, uz istovremeno očuvanje prirodnih ljepota i kulturnog nasljeđa.

“Na ovo priznanje izuzetno sam ponosna jer nam stiže u posebno važnom trenutku za naš Kvarner - Europsku regiju gastronomije u 2026. godini. Biti prepoznat i nagrađen od strane stručnjaka uvijek je velika čast i kruna naših višegodišnjih zajedničkih napora u razvoju eno i gastro ponude Kvarnera. Našim vinarima ovo je najveća potvrda da su na pravom putu, te da Kvarner sa svojim vinima i pjenušcima postaje sinonim za kvalitetu i održivost u vinskom turizmu. Vinski, ali i gastro turizam općenito, više ne počivaju samo na konzumaciji, već je to priča o ljudima, njihovom radu i ljubavi prema njihovom kraju. Gosti danas žele doživjeti autentično iskustvo, povezati se s lokalnom zajednicom i otkriti tajne lokalnih namirnica i vrhunskih vina. Sve to Kvarner već ima i nudi”, izjavila je direktorica dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Godišnje nagrade “Iter Vitis” dodijeljuje istoimena Kulturna ruta Vijeća Europe koja na europskoj razini povezuje regije i destinacije s bogatom vinarskom tradicijom. Ove godine, osma po redu dodjela nagrada održana je 18. listopada u Moldaviji u poznatoj vinariji Asconi u prigodi Iter Vitis konferencije “Wine and Cultural Tourism”. Godišnje nagrade “Iter Vitis” se svake godine dodjeljuju najboljim praksama u području vinskog turizma, inicijativama i pojedincima koji doprinose i promoviraju razvoj održivog vinskog turizma te rade na očuvanju tradicionalnih starih sorti grožđa, tako potičući kulturnu razmjenu kroz vino.

Izvor: TZ Kvarnera / Turizmoteka

Foto: TZ Kvarnera